Când se utilizează

O alimentație necorespunzătoare și dezechilibrată, situațiile fiziologice specifice (ciclul menstrual, sarcina, alăptarea), sângerarea și anumite afectiunii pot necesita o nevoie crescută de fier.

Cauzele care pot duce la creșterea necesarului de fier sunt diferite, dar, în toate aceste cazuri, este necesară restabilirea acestui nutrient in organism, pentru a facilita anumite funcții fiziologice normale.

Restabilirea aportului normal de fier poate fi utilă în caz de:

Nivel scăzut al fierului seric

Termenul fier seric se referă la cantitatea de „fier circulant” din organism, și anume cantitatea legată de transferină: o proteină care transportă fierul din intestin către toate celulele corpului.

DEFICITUL DE FIER

Fierul este un mineral esențial pentru îndeplinirea corectă a anumitor funcții importante ale organismului nostru. Joacă un rol important în formarea hemoglobinei, o proteină prezentă în globulele roșii ale sângelui care facilitează transportul oxigenului către toate țesuturile, în formarea mioglobinei, o proteină prezentă în mușchi și a anumitor enzime importante, precum citocromii. Fierul este, de asemenea, un element important pentru dezvoltarea adecvată a sistemului imunitar și a funcției cognitive normale.

ABSORBȚIA FIERULUI

Organismul nostru absoarbe fierul din alimente mai ales în intestin, la nivelul duodenului. O parte din acest fier se leagă de feritină, care reprezintă principalul depozit de fier din celule; altă parte se leagă de transferină și este transportată către diverse țesuturi ale organismului.

HEMOGLOBINĂ SCĂZUTĂ

Hemoglobina este o proteină care joacă un rol esențial în organism: este prezentă în globulele roșii ale sângelui și leagă oxigenul molecular pentru a facilita transportul acestuia către toate țesuturile. Fiecare dintre cele patru lanțuri polipeptidice care alcătuiesc structura hemoglobinei este strâns asociat cu un grup hem, un complex chimic care conține un ion de fier (Fe2+).