HEMOGLOBINĂ SCĂZUTĂ

Hemoglobina este o proteină care joacă un rol esențial în organism: este prezentă în globulele roșii ale sângelui și leagă oxigenul molecular pentru a facilita transportul acestuia către toate țesuturile. Fiecare dintre cele patru lanțuri polipeptidice care alcătuiesc structura hemoglobinei este strâns asociat cu un grup hem, un complex chimic care conține un ion de fier (Fe2+).

Nivelurile scăzute de hemoglobină pot apărea atunci când prin alimentație nu este consumată cantitatea adecvată de fier, în cazul situațiilor fiziologice specifice (sarcină, alăptare, menstruație, copilărie) sau din alte cauze care duc la absorbție intestinală scăzută a fierului introdus prin alimentație.

Care sunt valorile normale de hemoglobină?

La adulți, nivelul hemoglobinei ar trebui să fie peste 13,4 g/dl la bărbați și 12 g/dl la femei. Atunci când valorile sunt scăzute ne putem confrunta cu o situație de hemoglobină scăzută. În acest caz, este necesară o evaluare si o intervenție potrivită pentru a readuce valorile la normal acționând pentru înlăturarea sau atenuarea cauzelor. Dacă hemoglobina scăzută este însoțită de un deficit de fier, se poate recomanda suplimentarea cu fier.

Hemoglobină scăzută: cauze

În ceea ce privește nivelurile scăzute de fiervalorile hemoglobinei din sânge pot scădea din cauza mai multor factori. Principalii factori pot fi următorii:

  • Aport scăzut de fier prin alimentație: aproximativ 60-80% din fierul consumat prin alimentație este implicat în procesul de formare a hemoglobinei și a mioglobinei. Rezultă că o dietă inadecvată, care nu oferă cantitatea adecvată de fier, poate scădea nivelul hemoglobinei din sânge.
  • Situații fiziologice: creșterea rapidă a organismului în primii ani de viață la copii, sau anumite situații fiziologice (sarcină, alăptare, menstruație abundentă) pot duce la scăderea valorilor hemoglobinei din sânge.
  • Malabsorbție intestinală: un nivel scăzut de fier, care poate fi însoțit de hemoglobină scăzută poate avea legătură cu anumite situații care scad absorbția fierului la nivel intestinal.

Cum putem menține nivelurile normale de hemoglobină din sânge?

O alimentație diversificată și echilibrată este primul pas în asigurarea cantității adecvate de fier pentru organism. Cu toate acestea, în unele cazuri, poate fi nevoie de un supliment alimentar.
Gama de suplimente alimentare SiderAL® care conțin Fier Sucrosomial® poate fi utilă atunci când un deficit de fier trebuie remediat sau când există o nevoie mare pentru acest nutrient.