Hemoglobina este o proteină care joacă un rol esențial în organism: este prezentă în globulele roșii ale sângelui și leagă oxigenul molecular pentru a facilita transportul acestuia către toate țesuturile. Fiecare dintre cele patru lanțuri polipeptidice care alcătuiesc structura hemoglobinei este strâns asociat cu un grup hem, un complex chimic care conține un ion de fier (Fe2+).
Nivelurile scăzute de hemoglobină pot apărea atunci când prin alimentație nu este consumată cantitatea adecvată de fier, în cazul situațiilor fiziologice specifice (sarcină, alăptare, menstruație, copilărie) sau din alte cauze care duc la absorbție intestinală scăzută a fierului introdus prin alimentație.
La adulți, nivelul hemoglobinei ar trebui să fie peste 13,4 g/dl la bărbați și 12 g/dl la femei. Atunci când valorile sunt scăzute ne putem confrunta cu o situație de hemoglobină scăzută. În acest caz, este necesară o evaluare si o intervenție potrivită pentru a readuce valorile la normal acționând pentru înlăturarea sau atenuarea cauzelor. Dacă hemoglobina scăzută este însoțită de un deficit de fier, se poate recomanda suplimentarea cu fier.
În ceea ce privește nivelurile scăzute de fier, valorile hemoglobinei din sânge pot scădea din cauza mai multor factori. Principalii factori pot fi următorii:
Cum putem menține nivelurile normale de hemoglobină din sânge?
O alimentație diversificată și echilibrată este primul pas în asigurarea cantității adecvate de fier pentru organism. Cu toate acestea, în unele cazuri, poate fi nevoie de un supliment alimentar.
Gama de suplimente alimentare SiderAL® care conțin Fier Sucrosomial® poate fi utilă atunci când un deficit de fier trebuie remediat sau când există o nevoie mare pentru acest nutrient.