DEFICITUL DE FIER

Fierul este un mineral esențial pentru îndeplinirea corectă a anumitor funcții importante ale organismului nostru. Contribuie la formarea normala a hemoglobinei, o proteină prezentă în globulele roșii ale sângelui care contribuie la transportul oxigenului către toate țesuturile, în formarea mioglobinei, o proteină prezentă în mușchi și a anumitor enzime importante, precum citocromii. Fierul este, de asemenea, un element important, care contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar și la funcția cognitivă normală.

În unele cazuri, totuși, pot exista factori care scad nivelul normal de fier din sânge. Când nivelurile de fier sunt sub nivelurile fiziologice, ne confruntăm cu un deficit de fier.

Deficitul de fier: cauze

Deficitul de fier poate apărea mai ales din 3 motive:

  • Aport redus de minerale prin alimentație.

  • Situații fiziologice care duc la o nevoie crescută (sarcină, alăptare, creșterea bebelușilor, ciclul menstrual).

  • Afecțiunile patologice (sângerări, boli care modifică absorbția intestinală a fierului).

Deficitul de fier: semne și consecințe

Există multe semne tipice ale deficitului de fier, dar printre cele mai frecvente se numără senzația de slăbiciune generalăiritabilitatedureri de capdificultăți de respirație și tegumente și mucoase palide. În unele cazuri, deficitul de fier poate duce la fragilitatea unghiilor, iar unele persoane au raportat o senzație continuă de mâini și picioare reci.

Deficitul de fier depinde de mulți factori:

  • cantitatea de fier circulant în sânge;
  • cantitatea de fier prezentă în rezervele organismului;
  • vârstă (copiii au nevoie de o cantitate mai mare de fier pentru a le susține creșterea și dezvoltarea);
  • prezența unor boli.

Atunci când fierul consumat prin alimentație nu este suficient sau în situații specifice când cantitatea mai mică de fier care circulă în sânge este mai mică (fierseric) și prin urmare, un posibil nivel mai scăzut de hemoglobină,  este necesar să se intervină pentru a restabili nivelurile fiziologice normale ale acestui nutrient.

Cum reușim să menținem nivelul normal de fier din sânge?

În condiții normale de sănătate, o alimentație diversificată și echilibrată asigură cantitatea adecvată de fier pentru organism. Cu toate acestea, în unele cazuri speciale, poate fi nevoie să fie utilizat un supliment alimentar cu fier.

Gama de suplimente alimentare SiderAL® care conțin Fier Sucrosomial® poate fi utilă în cazurile de nevoi crescute ale organismului.