Termenul fier seric se referă la cantitatea de „fier circulant” din organism, și anume cantitatea legată de transferină: o proteină care transportă fierul din intestin către toate celulele corpului.
Fierul seric scăzut indică faptul că nivelurile de fier din sânge sunt sub nivelurile fiziologice. Această situație poate apărea din cauza unei alimentații necorespunzătoare, în urma situațiilor fiziologice specifice (sarcină, ciclu menstrual) sau poate avea legătură cu anumite afecțiuni care scad nivelul de fier pe care organismul îl absoarbe din alimente.
Fierul este un nutrient esențial pentru organismul nostru: este esențial și contribuie la formarea normală a globulelor roșii și a hemoglobinei ale sângelui și, prin urmare, la transportul normal al oxigenului în sânge. De asemenea, contribuie la funcția cognitivă normală și la funcționarea normală a sistemului imunitar.
Măsurarea fierului seric evaluează cantitatea de fier legată de transferina din ser (componenta lichidă a sângelui). Împreună cu evaluarea nivelurilor de feritină și a nivelurilor de transferină, acest lucru ne ajută la formarea unei imagini complete despre ce înseamnă niveluri de fier din sânge, adică despre echilibrul și distribuția fierului în organism.
Valorile fierului seric sunt următoarele:
Valorile de referință se pot modifica ușor de la un laborator la altul, în funcție de metoda de analiză utilizată sau de populația de referință. Totodată, după cum se poate observa din listă, acestea pot varia și în funcție de sex și vârstă. Drept urmare, valorile fierului seric, deși indică nivelul de fier prezent în partea lichidă a sângelui (ser), sunt întotdeauna evaluate de către un medic într-un context mai larg care include măsurarea nivelurilor de feritină și a nivelurilor de transferină.
Nivelul scăzut al fierului seric poate apărea atunci când nu a fost consumată o cantitate suficientă de fier prin alimentație. De fapt, aproximativ 60-80% din aportul de fier din alimente este folosit de organism pentru a produce hemoglobină și mioglobină. Restul este folosit pentru producția altor proteine și enzime sau este depozitat în țesuturi sub formă de feritină.
Atunci când alimentația nu poate să furnizeze o cantitate suficientă de fier, concentrația sanguină scade, ceea ce poate duce la o scădere a nivelului de hemoglobină.
Alți factori care duc la un nivel scăzut de fier în sânge sunt sângerările și dificultățile de absorbție a fierului la nivel intestinal. La femei, ciclul menstrual, sarcina și alăptarea pot fi situații fiziologice care stau la baza valorilor scăzute ale fierului seric din cauza necesarului crescut de fier al organismului. În cele din urmă, chiar și creșterea rapidă în primii ani de viață a copiilor necesită un aport crescut de fier care, dacă nu este luat în cantități adecvate, poate duce la o situație de fier seric scăzut.
Cel mai frecvent semn este o stare de oboseală și epuizare generală (astenie). Alte manifestări ale nivelului scăzut de fier seric includ:
În condiții normale de sănătate, o alimentație sănătoasă și echilibrată este suficientă pentru a asigura un aport adecvat de fier pentru organism. Cu toate acestea, în unele cazuri speciale, poate fi nevoie de consumul unui supliment alimentar pe bază de fier.
Gama de suplimente alimentare SiderAL® care conțin Fier Sucrosomial® poate fi utilă în toate cazurile de necesar crescut de fier.